Bilindiği üzere Türkiyede radyoloji ve radyoterapi programları ön lisans düzeyinde eğitim vermektedir.
Avrupada dediğiniz seviyede eğitim almak isteyen meslektaşlarımız denklik sağlamada hangi aşamalardan geçmelidir.
Değerli bilgileriniz ve katkılarınız için teşekkürler...
Avrupa'da denklik icin yasadiginiz ve calismak istediginiz ulkenin denklik islemlerini saglayan kuruma ve saglik bakanligina basvuruda bulunmalisiniz. Size belli bir sure icinde aldiginiz diplomanin degerlendirilmesi hakkinda bir bilgi gelir. Bu kesinlikle denklik olmayacagi icin ogreniminize devam etmek istiyorsaniz bizim ilgili programlarimiza basvurabilirsiniz diyeceklerdir. Ilgili programin sorumlusu sizin kredilerinizi degerlendirmeye alacaktir. Ornegin psikoloji dersi kredi notunuz 2 dir. ilgili program bu derse 4 kredi vermistir. Psikoloji dersini yeni bastan almak zorundasiniz. Buyuk bir ihtimalle kredinizin % 80 kabul gorulmeyecektir. Bu programa yeniden baslarsaniz sizin icin daha iyi olur denecektir. Ancak burda da lise ogreniminde aldiginiz derslerin niteligi bu programa uygun mudur sorusu yoneltilebilir. ( Bu soru bazi Avrupa ulkesi icin gecerli. Matematik , fizik gibi aldiginiz derslerin icerigi ve haftalik ders saati az ise bu eksigi tamamlamaniz icin ozel programi takip etmelisiniz diyeceklerdir.)
Bu ulkede medical imaging mesleginin norm ve standari yuksektir bachelor bitirmek icin tez vermek zorundasiniz. Medical imaging bachelor programi sonunda master, kordinator, manager ve docent ( ogretim gorevlisi) programlarina devam edebilme imkani sunulmaktadir.
Calistigininiz kuruma gore maasiniz; Universite veya algemeen ziekenhuis 2890,- ile 3200,- euro maximum bruto aylikla is imkani bulabilirsiniz. Bilgi birikiminiz ve is tecrubeniz maasta rol oynar.
Bunun yaninda bir cok ek olanaklar sunulur. Ozel emeklilik sigortasi, ozel tasarruf hesabi (2002 yilinda saglanan aylik maximum tasarruf: 70 euro siz yatirirsaniz, aylik 70 euro isveren yatirmak zorundadir. Tasarruf hesabi limitlerinde zaman zaman degisiklik olmaktadir. Emeklilik tazminatiniz disinda elinize yuklu bir miktarda para gecer. Bu miktar maasinizdan kesilmek suretiyle belirli bir fon veya banka hesabinda bloke edilir. Ihtiyaciniz oldugunda belli bir sure sonra da kullanabilirsiniz) bilgisayar, spor imkanlarindan yararlanma, yol parasi veya bisiklet imkani, tatil parasi, 13. maas gibi kurumdan kuruma degisen olanaklar sunulmaktadir.
Pratik kordinator ( 1 yil ilave kordinator ogrenimi programi takip etmek zorundasiniz) veya manager (Pratik kordinator' lukten sonra 2 yil ozel managerlik programi takip etmek zorundasiniz) ogrenimini tamamlamis iseniz hastanenin ek maddi olanaklarindan yararlanabilirsiniz. Bu da kurumdan kuruma degisebilir.
Ogretim ( gorevlisi iseniz ilgili okul veya akademinin sagladigi olanaklara baglidir.