05 Eylül 2010, 23:23:38 *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular: 2010 yılının sizlere sağlık, mutluluk, huzur getirmesini temenni ederiz. SATED Yönetim Kurulu
Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: MESLEGIMIZIN TANIMLAMA SORUNU HAKKINDA  (Okunma Sayısı 140 defa)
DICOM
Moderator
Sr. Member

Üyelik Bilgileri
« : 31 Temmuz 2010, 19:22:48 »

Degerli Meslektaslarim,

Hem Turkiye'de ogrenim goren ve hem de Avrupa'daki bazi programlari takip eden bir meslektasiniz olarak dusuncelerimi sizinle paylasmak istiyorum
Ulkemizde mesleki konularda karsiliastiginiz ve yasadiginiz zorluklari cok iyi anliyorum. Icinizden biri olarak bu konudaki goruslerimi size uluslararasi perspektiften gorebildiklerimi aktarmaya calisacagim. Meslegimizin uluslararasi alandaki onur mucadelesi hepimiz icin onemli oldugu kanisindayim. Temennim en uygun, en dogru yol ve yontemleri arastirip bulmaliyiz.

Bir meslegin tanimlanmasi onemlidir. Aslinda Turkiye’deki radyoloji alaninda egitim veren kurumlar cok eski ve tarihi bir birikime sahiptir. Bu cok onemli bir konudur.  Ancak henuz mesleki bir tanimlama olmadigi icin calisma hayatinda ve uluslararasi alanda ciddi sorunlarla karsilasiyorsunuz.

Bu gun ulkemizde Universitelerimizin SHMYO  Radyoloji bolumunden mezunu oldugunuz icin Radyoloji Teknikeri unvanini aliyorsunuz. Ama yine ulkemizin devlet kuruluslarinde saglik teknisyeni kadrosu ile goreve basliyorsunuz. Burda onemli bir sorun var. Aldiginiz egitimi veya ulkemizin universitelerinin verdigi diplomayi calistiginiz devlet kurum mu tanimiyor sorusu akliniza geliyor? Aslina bakilirsa tanimama gibi bir problemden ziyade MESLEGIMIZIN TANIMLAMA SORUNU oldugu gorulmektedir.  Bu sorun uluslararasi boyutta akademik, bilimsel, sosyal ve hukuksal bir problem olarak karsimiza cikmaktadiir. Umit ediyorum bu sorunlar profesyonel yaklasimlarla en kisa surede cozulur.

Bu problemleri asmak icin mesleki alanda reforma ihtiyac oldugunu dusunuyorum. Ulkemizde artik mesleklerin tanimlama surecine girilmis olmasi problemlerimizin cozumu icin cok onemli bir adim olacaktir. Bu konularda diger ulkelerin yasadigi surecleri inceledigimizde sorunlarin cozumunde bize yardimci olacagini dusunuyorum. Bu alanda yapilacak en onemli is mesleki alandaki reformlarin Avrupa standard  ve normlarina uygun, meslektaslarimizin uluslararasi haklarini, hukuklarini ve mesleki onuru korunarak  diplomalarimizin uluslararasi denklige kavusturulmasidir.

Yalniz bu surecte yapilacak MESLEKI TANIMLAMA Avrupa’daki meslektaslarimizla denklik duzeyine ulasacak nitelikte bilimsel, teknik ve hukuki haklara sahip olacak bir konumda olmalidir. Eger bu calisma yapilmazsa, uluslararasi alanda vatandaslarinizin hangi statudeki mesleki haklarini ve hukukunuzu koruyacaksiniz?
Bu sorun sadece bizim meslekle ilgili degil, doktorlarimiz ve diger meslekler icinde ayni problemler yasanmaktadir.

Su anda Turkiye’de mesleki alanda verdiginiz onurlu mucadelesi ileride uluslararasi boyutta ulkemize ve meslektaslarimiza buyuk bir kazanim olarak geri donecektir.

Mesleki alanda yapacaginiz bilimsel ve teknolojik alandaki katki ulkemizin bu alanda sampiyonlar ligine yukselmesini saglayacaktir. Bu da ulkemizin ve meslektaslarimizin ONUR KAYNAGI olacaktir

Mesleki Tanimlama hakkinda;

Ulkemizin Avrupa  Birligine aday oldugu bir donemde  mesleki butun calismalarimizi Avrupa standart ve normlarina uygun ve denk olarak tanimlamak durumunda degilmiyiz? Benim temennim calismalarimizi bu boyutta surdurmeliyiz.

Meslegin adi: Tibbi Goruntuleme Teknolog veya Radyoteknolog

Tanimi: Hastanin teshisi icin radyolojik inceleme kriterlerini kullanarak vucudun radyoanatomik yapisini goruntuleyen, Nukleer TIP ve Onkoloji uzmaninin planladigi ISIN tedavisini yurutebilecek temel tibbi  ve teknolojik bilgiye sahip diplomali kisidir.

Egitim durumu: ogrenim 3+ 1 olacak sekilde duzenlenemez mi? Biz neden Avrupa’nin standartlarinin altinda bir meslek statusu ve tanimi yapalim?. Bu calismayi yapmak meslektasimiz icin bir onur mucadelesi olacaktir.
Bu konuda Universitelerimizin,  degerli hocalarimizin, YOK ve Saglik bakanligimizin meslektaslarimiza yardimci olacagini umit ediyorum.    

Professional Bachelor ( 3 yil ): Avrupa'da yillik 60 kredi olmak uzere toplam 180 kredi gerekiyor.

Academic Bachelor   ( 4 yil )  

Gorev tanimi: “Hasta basvuru formunda istenilen tetkikleri ilgili kliniginin (Nukleer TIP, Radyotherapi veya radyoloji)  inceleme kriterlerine ve mesleki etik ilkelerine uygun olarak yapar”. Kanimca yeterli.

Tibbi goruntuleme Teknolog diplomasi olan kisi radyoloji inceleme kriterlerini  ve hangi teknolojileri nerde, ne zaman ve nasil kullanilacagini bilir.

Avrupa’da her hastane radyolojik inceleme proseduru hazirlar. Her klinigin uymak zorunda oldugu uluslararasi kriter ve procedurleri teknolog calistigi hastanenin prosedur kitabindan da takip eder ve hatirlar.
Master Science: Mezunlar ilgili alanlarina gore cesitli universitelerde akademik calisma yaparak kendini gelistirebilirler.

Daha onceki mezunlarin konumu ve egitimleri ne olacak sorusuna? Onceki mezun arkadaslarimizin ilgili bolumleri tamamlamalarina imkan saglanir. Zaten tam gun okula gitmenize gerek  de yok. Calismalarinizla ogreniminizi birlikte surdurebilirsiniz. Aradaki fark dersler alinmak suretiyle bachelor veya master imkanina kavusabilinir. Dunyanin her tarafinda meslekler cagin gereksinimlerine gore  ogrenimin suresi, icerigi ve kullanilan teknolojiler degisip gelismektedir.
Bir ust bolume devam etmek istemeyen meslektaslarimizin  calismasi ayni cati altinda ancak mesleki kariyer olanaklari farkli olabilir.
Yalniz bu surecte yapilacak MESLEKI TANIMLAMA Avrupa’daki meslektaslarimizla denklik duzeyine ulasacak nitelikte bilimsel, teknik ve hukuki haklara sahip olacak bir konumda olmalidir. Eger bu calisma yapilmazsa, vatandaslarinizin hangi mesleki statudeki uluslararasi alandaki  haklarini ve hukukunu koruyacaksiniz?

Meslek profil: Bu alana yonelecek teknolog adaylari  tibbi ve teknolojik gelismelere ilgi duymalidir. insanlarla kolay iletisim kurabilmesi, analitik dusunebilme yetenegine sahip olmalari onemlidir. insana ve meslegine saygi temel prensiptir. Tibbi goruntuleme Teknolog meslegi TIP ve teknoloji icicedir.
Teknolog adayi  icin Temel tibbi bilimleri (anatomi, fizyoloji, patoloji vb) ile teknolojik bilimleri (CT, MR, Nukleer TIP, DICOM, PACS,  enformasyon ve bilgisayar teknolojisini anlayabilmek ve takip edebilmek cin fizik ve matematik derslerinde  basarili olmak gerekiyor) takip etmek bir zorunluluktur.

« Son Düzenleme: 15 Ağustos 2010, 14:12:18 Gönderen: DICOM » Logged
ahmet
Administrator
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : 13 Ağustos 2010, 00:11:55 »

değerli paylaşımlarınız için teşekkür ederim.

2009 yılında toplam 7 derneği içine alan Sağlık Çalışanları Platformunu kurduk. Platformun öncelik verdiği konulardan birisi Meslek tanımları ve meslek kanunu olmasıydı.
Bu bağlamda mayıs 2010da görev tanımlarımızın yapılması gerekliliği hakkında ilgili tarafların katılımıyla bir sempozyum düzenledik.

Bugünler bu sempozyumun yararlarını gördüğümüz, Sağlık Bakanlığı tarafından platformumuzun da katılımıyla bir çalışma başlatılmış oldu.

Avrupa normlarında tekniker grubunun meslek tanımları ön çalışması yapılmaktadır.
Eylül ayında yapılması planlanan çalıştaydan sonra meslek kanununun çıkarılacağını müjdeleyebilirim.

Sonraki hedeflerimiz ise sağlık yüksekokulları bünyesinde 3+1 modeline geçip avrupada diploma denkliği sağlamak.

Ve de en önemlisi teknikerler içinden akademisyenlerin çıkması.

Umut ediyorum ki bu güzel gelişmelerin gerçekleşeceği günler yakındır.

Saygılarımla...
« Son Düzenleme: 13 Ağustos 2010, 00:13:48 Gönderen: ahmet » Logged
DICOM
Moderator
Sr. Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : 13 Ağustos 2010, 02:18:07 »

Degerli meslektaslarim,

Medical imaging Technology (Tibbi goruntuleme teknolojisi) dunyanin en hizli gelisen bir bilim dalidir. Butun meslektaslarimizin da bu hizli bilimsel ve teknolojik gelismeleri takip etmek zorunda oldugunu dusunuyorum. Bu sekilde meslegimize uluslararasi alanda katkida bulunabiliriz.

Ulkemizin ve meslektaslarimizin layik oldugu uluslararasi akademik sayginliga en kisa surede kavusmalidir. Bu surec cok iyi degerlendirilmelidir.

Diger onemli bir konu da butun meslektaslarimizin meslegimizle ilgili aciklamalarinda bilimsel niteliklere onem vermelidir.

Sated derneginin sundugu mesleki bilgilendirme forumunun bu alanda onemli bir islev gormesini temenni ediyorum.

Bu konuda katkida bulunacak meslektaslarima simdiden tesekkurlerimi sunarim.

Sukru Aslan

« Son Düzenleme: 13 Ağustos 2010, 12:14:15 Gönderen: DICOM » Logged
DICOM
Moderator
Sr. Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : 15 Ağustos 2010, 13:46:12 »

Kisa bir sure oncesine kadar Avrupa’nin bazi ulkelerinde Medical Imaging Technology alaninda akademik bir egitim veren kurum yoktu.

Bu alanda bazen hemsire veya  fizyoterapist vb calismaktaydi. Amac: bu alanda ogretim veren kurum olmadigi icin saglik fakultesi mezunlarinin istihtamiydi. Bu insanlara belli sure kurslar verilerek bu alanda calistirilmis.

Ancak radyodiagnostik ve radyoterapi alaninda yeterli radyolojik inceleme yontemleri, teknolojik donanim ve radyasyondan korunma onlemleri bilgisine sahip olmadiklari icin ciddi hatalar yapilmistir.

Radyolojik inceleme ve pozisyon teknigini bilmeyen bu insanlar bu isi ogrenene kadar yillarca thorax PA gibi basit incelemelerde dahi skopi ile cekim yapmislardir. Halbuki skopinin kullanim alani, hastaya ve calisana yuksek oranda radyasyon verdigi icin cok kisitlidir.

Gecmiste hata yaptigini fark eden bu ulke hatalarini duzeltmistir. Bu gun bu ulke Avrupa’daki egitim ve ogretim birligi sayesinde akademik duzeyde ogretim veren kurumlari olusturmuslardir. Bu kurumlarin diplomalari da Avrupa’nin her yerinde kabul edilir duruma gelmistir.  

Bu alanda calisan diplomasiz, yetersiz, donanimsiz ve egitimsiz insanlar hasta sagligina zarar verdigi gibi kendi hayatlarini da ciddi oranda tehlikeye atmaktadir.

Diplomasiz ve eğitimsiz kişiler, radyolojik inceleme yapilmasi gereken bir alandan, daha fazla bir alanı çekebiliyorlar. Cunku bu insanlar radyasyon fizigi bilmedikleri icin hastaya daha fazla radyasyon vermektedirler. Bu calisanlar, hastalarini radyasyondan korumasi gerekirken, yeterli seviyede radyasyondan korunma onlemleri almayi bilmedikleri icin kendilerini dahi koruyamamislardir.

Bunun anlami: bu kisiler, hastalarinin ve kendilerinin kanser tehlikesini artırmaktadir.

Biz de ulkemizdeki eksik ve yanlislari en hizli bir sekilde duzeltmeliyiz. Onun icin butun meslektaslarimizin akademik duzeyde bir egitim alabilmeleri buyuk onem tasimaktadir.  

GECMISTE O INSANLAR TEHLIKENIN FARKINDA DEGILDI. ANCAK GUNUMUZDE HERKES TEHLIKENIN FARKINDA OLMAK ZORUNDADIR. BU NEDENLE HER MESLEKTASLARIMIZ KENDILERINI VE HASTALARINI EN IYI SEKILDE KORUYACAK BILIMSEL VE TEKNOLOJIK DONANIMA SAHIP OLMAK ZORUNDADIR. HIC BIR INSANIN KENDISININ VE HASTASININ  SAGLIGINI TEHLIKEYE ATMA HAKKI OLMAMALIDIR.

Artik bu surec yasanmamalidir. Aksine bu alanda en iyi AKADEMIK BIR PROGRAM hazirlamayiz.[/color]
« Son Düzenleme: 19 Ağustos 2010, 00:54:13 Gönderen: DICOM » Logged
DICOM
Moderator
Sr. Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : 16 Ağustos 2010, 01:53:22 »

KONUYA ULUSLARARASI BOYUTTAN BAKACAK OLURSAK:

Avrupa'daki ogrenim, calisma ve staj doneminde bazi ulkelerin vatandaslarinin Medical Imaging Technology alaninda master programi takip ettiklerinden diplomalari icin denklik sorunu yasamadiklarini gordum.

Bu ulkelerin basinda Amerika, Ingiltere, Avustralya ve Kanada gelmektedir

Amsterdam'da staj yaptigim bir hastanede bir cok ulkeden gelen meslektasimizla calisma imkanim oldu. Avustralyali bir meslektasim pasportunu cebine koymus, Avrupa turuna cikmis ve istedigi hastanede hemen is basi yapabiliyor. Bu meslektasimiz 6 ay benim calistigim hastanede part-time olarak calisti.] Daha sonra Fransa ve Isvicreye gececegini soylemisti. Ayni sekilde Ingiliz, Irlanda'li ve Kanada'li meslektaslarimizin da denklik problemleri yasamadiklarini gorme imkanim oldu.

Hollanda'nin baska bir hastanesinde staj yaptigim donemde bir Alman meslektasimizla calismistim. [b]Bu Alman meslektasim, kendi diplomasina da Hollanda da tam denklik verilmedigini soylemisti (Bu meslaktasim bir suredir bu hastanede calisyordu. Saniyorum basvurusu 1990'li yillarda). Siz Avrupa'li degilmisiniz ki size tam denklik verilmiyor? sorusuna Hollanda farkli kriterler uyguluyor ve burda bizim programlar yeterli bulunmuyor demisti. Kendisine calisma izni yardimci teknolog olarak verilmis. Calismasini surdururken birkac fark dersi aldiktan sonra tam yetki ile baslayabilmis.[/b]

Yine Belcika icinde durumun ayni oldugunu pratik kordinator soylemisti. Ancak gunumuzde minumum seviyede Bachelor Medical Imaging programi sayesinde Avrupa'da birlik saglanmistir.

Norvec, Finlandiya ve Isvicre'nin radyasyondan korunma onlemlerini hassasiyetle uyguladigi bilinmektedir. Ayrica egitim ve calisma kosullarinin Iskandinav ulkelerinde iyi oldugu bilinmektedir.

Bu nedenle ulkemizde yapilacak duzenlemelerde bu konular goz onunde bulundurulursa cok faydali olacagina inaniyorum. Neden benim vatandasim ve meslektasim pasportunu cebine koyup dunyanin neresinde isterse akademik calisma veya kendini gelistirme programina katilmasin? Calistiginiz her ulkenin hastanesinden mutlaka kazanacaginiz bir takim tecrube olacaktir. Bu birikim ve tecrubelerimizi meslektaslarimizin ve ulkemizin gelismesi icin neden kullanmayalim?

Bilgilerinize,
« Son Düzenleme: 16 Ağustos 2010, 17:13:52 Gönderen: DICOM » Logged
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

Design by 7dana.com Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC