|
DICOM
|
 |
« : 31 Temmuz 2010, 19:22:48 » |
|
Degerli Meslektaslarim,
Hem Turkiye'de ogrenim goren ve hem de Avrupa'daki bazi programlari takip eden bir meslektasiniz olarak dusuncelerimi sizinle paylasmak istiyorum Ulkemizde mesleki konularda karsiliastiginiz ve yasadiginiz zorluklari cok iyi anliyorum. Icinizden biri olarak bu konudaki goruslerimi size uluslararasi perspektiften gorebildiklerimi aktarmaya calisacagim. Meslegimizin uluslararasi alandaki onur mucadelesi hepimiz icin onemli oldugu kanisindayim. Temennim en uygun, en dogru yol ve yontemleri arastirip bulmaliyiz.
Bir meslegin tanimlanmasi onemlidir. Aslinda Turkiye’deki radyoloji alaninda egitim veren kurumlar cok eski ve tarihi bir birikime sahiptir. Bu cok onemli bir konudur. Ancak henuz mesleki bir tanimlama olmadigi icin calisma hayatinda ve uluslararasi alanda ciddi sorunlarla karsilasiyorsunuz.
Bu gun ulkemizde Universitelerimizin SHMYO Radyoloji bolumunden mezunu oldugunuz icin Radyoloji Teknikeri unvanini aliyorsunuz. Ama yine ulkemizin devlet kuruluslarinde saglik teknisyeni kadrosu ile goreve basliyorsunuz. Burda onemli bir sorun var. Aldiginiz egitimi veya ulkemizin universitelerinin verdigi diplomayi calistiginiz devlet kurum mu tanimiyor sorusu akliniza geliyor? Aslina bakilirsa tanimama gibi bir problemden ziyade MESLEGIMIZIN TANIMLAMA SORUNU oldugu gorulmektedir. Bu sorun uluslararasi boyutta akademik, bilimsel, sosyal ve hukuksal bir problem olarak karsimiza cikmaktadiir. Umit ediyorum bu sorunlar profesyonel yaklasimlarla en kisa surede cozulur.
Bu problemleri asmak icin mesleki alanda reforma ihtiyac oldugunu dusunuyorum. Ulkemizde artik mesleklerin tanimlama surecine girilmis olmasi problemlerimizin cozumu icin cok onemli bir adim olacaktir. Bu konularda diger ulkelerin yasadigi surecleri inceledigimizde sorunlarin cozumunde bize yardimci olacagini dusunuyorum. Bu alanda yapilacak en onemli is mesleki alandaki reformlarin Avrupa standard ve normlarina uygun, meslektaslarimizin uluslararasi haklarini, hukuklarini ve mesleki onuru korunarak diplomalarimizin uluslararasi denklige kavusturulmasidir.
Yalniz bu surecte yapilacak MESLEKI TANIMLAMA Avrupa’daki meslektaslarimizla denklik duzeyine ulasacak nitelikte bilimsel, teknik ve hukuki haklara sahip olacak bir konumda olmalidir. Eger bu calisma yapilmazsa, uluslararasi alanda vatandaslarinizin hangi statudeki mesleki haklarini ve hukukunuzu koruyacaksiniz? Bu sorun sadece bizim meslekle ilgili degil, doktorlarimiz ve diger meslekler icinde ayni problemler yasanmaktadir.
Su anda Turkiye’de mesleki alanda verdiginiz onurlu mucadelesi ileride uluslararasi boyutta ulkemize ve meslektaslarimiza buyuk bir kazanim olarak geri donecektir.
Mesleki alanda yapacaginiz bilimsel ve teknolojik alandaki katki ulkemizin bu alanda sampiyonlar ligine yukselmesini saglayacaktir. Bu da ulkemizin ve meslektaslarimizin ONUR KAYNAGI olacaktir
Mesleki Tanimlama hakkinda;
Ulkemizin Avrupa Birligine aday oldugu bir donemde mesleki butun calismalarimizi Avrupa standart ve normlarina uygun ve denk olarak tanimlamak durumunda degilmiyiz? Benim temennim calismalarimizi bu boyutta surdurmeliyiz.
Meslegin adi: Tibbi Goruntuleme Teknolog veya Radyoteknolog
Tanimi: Hastanin teshisi icin radyolojik inceleme kriterlerini kullanarak vucudun radyoanatomik yapisini goruntuleyen, Nukleer TIP ve Onkoloji uzmaninin planladigi ISIN tedavisini yurutebilecek temel tibbi ve teknolojik bilgiye sahip diplomali kisidir. Egitim durumu: ogrenim 3+ 1 olacak sekilde duzenlenemez mi? Biz neden Avrupa’nin standartlarinin altinda bir meslek statusu ve tanimi yapalim?. Bu calismayi yapmak meslektasimiz icin bir onur mucadelesi olacaktir. Bu konuda Universitelerimizin, degerli hocalarimizin, YOK ve Saglik bakanligimizin meslektaslarimiza yardimci olacagini umit ediyorum.
Professional Bachelor ( 3 yil ): Avrupa'da yillik 60 kredi olmak uzere toplam 180 kredi gerekiyor.
Academic Bachelor ( 4 yil )
Gorev tanimi: “Hasta basvuru formunda istenilen tetkikleri ilgili kliniginin (Nukleer TIP, Radyotherapi veya radyoloji) inceleme kriterlerine ve mesleki etik ilkelerine uygun olarak yapar”. Kanimca yeterli.
Tibbi goruntuleme Teknolog diplomasi olan kisi radyoloji inceleme kriterlerini ve hangi teknolojileri nerde, ne zaman ve nasil kullanilacagini bilir. Avrupa’da her hastane radyolojik inceleme proseduru hazirlar. Her klinigin uymak zorunda oldugu uluslararasi kriter ve procedurleri teknolog calistigi hastanenin prosedur kitabindan da takip eder ve hatirlar. Master Science: Mezunlar ilgili alanlarina gore cesitli universitelerde akademik calisma yaparak kendini gelistirebilirler.
Daha onceki mezunlarin konumu ve egitimleri ne olacak sorusuna? Onceki mezun arkadaslarimizin ilgili bolumleri tamamlamalarina imkan saglanir. Zaten tam gun okula gitmenize gerek de yok. Calismalarinizla ogreniminizi birlikte surdurebilirsiniz. Aradaki fark dersler alinmak suretiyle bachelor veya master imkanina kavusabilinir. Dunyanin her tarafinda meslekler cagin gereksinimlerine gore ogrenimin suresi, icerigi ve kullanilan teknolojiler degisip gelismektedir. Bir ust bolume devam etmek istemeyen meslektaslarimizin calismasi ayni cati altinda ancak mesleki kariyer olanaklari farkli olabilir. Yalniz bu surecte yapilacak MESLEKI TANIMLAMA Avrupa’daki meslektaslarimizla denklik duzeyine ulasacak nitelikte bilimsel, teknik ve hukuki haklara sahip olacak bir konumda olmalidir. Eger bu calisma yapilmazsa, vatandaslarinizin hangi mesleki statudeki uluslararasi alandaki haklarini ve hukukunu koruyacaksiniz?
Meslek profil: Bu alana yonelecek teknolog adaylari tibbi ve teknolojik gelismelere ilgi duymalidir. insanlarla kolay iletisim kurabilmesi, analitik dusunebilme yetenegine sahip olmalari onemlidir. insana ve meslegine saygi temel prensiptir. Tibbi goruntuleme Teknolog meslegi TIP ve teknoloji icicedir. Teknolog adayi icin Temel tibbi bilimleri (anatomi, fizyoloji, patoloji vb) ile teknolojik bilimleri (CT, MR, Nukleer TIP, DICOM, PACS, enformasyon ve bilgisayar teknolojisini anlayabilmek ve takip edebilmek cin fizik ve matematik derslerinde basarili olmak gerekiyor) takip etmek bir zorunluluktur.
|