RADYOLOJIK TERMINOLOJI VE TEMEL KAVRAMLAR ONSOZ Tibbi goruntuleme teknolojisi dunyanin en hizli gelisen bir bilim dalidir. Bu alanda kullanilan teknolojilere genel olarak goz atacagiz. Bu meslege yonelecek adaylarimizla bilgilerimizi paylasarak meslegi sevdirmeyi amacladim. Bunun yaninda
uluslararasi alanda kullanilan radyolojik terminoloji ve Temel kavramlar'i gozden gecirerek meslektaslarimin gunluk hayatinda kullandigi kavramlari dogru algilamasina katkida bulunmayi dusunuyorum Tibbi goruntuleme teknolojisinin temeli; Insan, bilim ve teknik uclusune dayanir. Bu alana yonelecek adaylar
tibbi ve teknolojik gelismelere ilgi duymalidir.
insanlarla kolay iletisim kurabilmesi,
analitik dusunebilme yetenegine sahip olmalari da onemlidir.
insana ve meslegine saygi temel prensiptir.
Meslegimizde TIP ve teknoloji icicedir. Bu nedenle tibbi temel bilimleri (anatomi, fizyoloji, patoloji vb)
ve teknolojik kavramlari (CT, MR, Nukleer TIP, DICOM, PACS, enformasyon ve bilgisayar teknolojilerini takip edebilmek icin fizik ve matematik derslerinde basari olmalari gerekiyor)
iyi bilmek ve takip etmek bir zorunluluktur. Ogrenim
Bachelor ve
master duzeyindedir.
Turkiye’deki ogrencilik yillarimda hatirlayabildigim kadariyla bu alanda Turkce kaynak kitap ve dokuman bulmakta zorlaniyorduk. Meslegimizi ogrenebilmek ve kendimizi gelistirebilmek icin hocalarimizin ders notlari ile yetinmek zorundaydik. Meslege hazirlanmamizda pratik calismalarimizdan sorumlu koordinatorlerin ve meslege uzun yillarini veren meslektaslarimizin da buyuk katkilari oldu.
Ogrenim, staj ve calisma hayatim boyunca bize mesleki alandaki bilgi, birikim ve desteklerini esirgemeyen degerli hocalarima, meslektaslarima ve ogrenci arkadaslarima tesekkur ederim.
Meslegime kucuk de olsa bir katkida bulunabilmek umidiyle Avrupa’daki takip ettigim programlardaki ders notlarimi meslektaslarimla ve ogrenci arkadaslarimizla paylasmak istedim. Ancak bilgisayarimin klavyesi Turkce olmadigi icin bazi harf hatalarini anlayisla karsilayacagininzi umit ediyorum.
Temennim en kisa surede Medical Imaging Technology alaninda ulkemizde butun meslektaslarimizin yararlanabilecegi ve kaynak alinacak saygin bir kitabin hazirlanmasidir.
Degerli hocalarimizin, meslektaslarimizin ve ogrenci arkadaslarimizin elestiri, oneri ve katkilarindan memnun olacagimi belirtir ve en iyi dileklerimi iletirim.
Saygilarimla,
Sukru Aslan
Medical Imaging Technology
Dicom1990@gmail.com KITAP HAZIRLIK CALISMASI-2010