07 Eylül 2010, 01:33:03 *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular: 2010 yılının sizlere sağlık, mutluluk, huzur getirmesini temenni ederiz. SATED Yönetim Kurulu
Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: GELİN - KAYNANA  (Okunma Sayısı 1288 defa)
göksel
Aktif Üye

Üyelik Bilgileri
« : 03 Mart 2008, 20:41:41 »

Gelin - Kaynana; Kim kazanıyor kavgayı ? Ateşli çatışma olmasa da kim zarar görüyor bu soğuk savaştan.Her iki kadının arasında kalan zavallı aile breylerinden  kendi bakış açısıyla,düşüncelerini bizlerle paylaşmasını bekliyoruz.Sizde kim kazanıyor kavgayı ?.
    Hatta tarihçesinden de bahsedelim diyorum.Evre evre ele alalım diyorum,her iki hemcinsi.Ta olayın en başından inceleyelim. Çok zor ama belki bir çözüm yolu bulabiliriz.Bu iki kadının güç kavgasına.
     Her yeni fikir, bu ulvi görevde inşa edilen binaya bir tuğla koymak demektir.Yazılarınızı bekliyorum Sevgiler.
semptom
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : 05 Mart 2008, 21:11:09 »

Harika bir konu.Olaya ister komedi,istersen dram gözlüğü ile bakabilirsin.Hatta pekçoğunda her ikisindende bolca  var. Bunları içtenlikle paşlaşmak ne güzel olur.
Bir yazıda okumuştum.Bu bilgiler hoşuma gitmişti.Sizlerle aşağıda paylaşmak istedim.

* Evliliğin başında: Kayınvalide agresif, güçlü, mutlu... Gelin ise pasif, mağdur ve mutsuz...
* Evliliğin ortalarında: Kayınvalde ve gelin birbirinin ayaklarına basmamaya çalışır. Gizli çekişme sürer ama görüntüde anlaşır görünürler. Eğer gelin bu arada güçlenmişse kayınvalide artık geri çekilmeye başlamıştır. Eğer kayınvalide hala dominant ise gelin görüntüde dikkatlidir ama fırsatını bulunca da saldırmaktan kaçınmaz. Gelin artık kayınvalideden uzaklaşır. Mümkün olduğu kadar onu dışlamaya gayret eder.
* Evliliğin olgun döneminde: Artık gelin ağırlığını iyice evde hissetirir. Gelin agressif ve mutlu (intikam alan) kayınvalide ezilmiş ve acı çeken duruma gelir.

Laf aramızda benim yaşadığım son dönem.Ama her dönemi yaşamış bir breyim.Ve bu konu daha pekçok yazı kaldırır. Gülümseme
« Son Düzenleme: 05 Mart 2008, 21:14:53 Gönderen: semptom » Logged
göksel
Aktif Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : 16 Mart 2008, 00:59:53 »

Sevgili Semptom; Yazınız ve tesbitleriniz çok güzel, Katılıyorum.

Sizin tesbitlerinizi göz önüne alarak devam edersek;Gördüğünüz gibi bu süreç devamlı dönüşüm halindedir ve sonsuza kadar gelin-kaynana çekişmesi sürer. Peki çözüm var mı?
Hiç birbiri ile geçinen kayınvalide-gelin örnekleri yok mu? Bu çekişme neden olur?

Tabii ki birçok iyi geçinen hatta ana-kız gibi olan kayınvalide-gelin olmuş (muş) ve var olmaya azda olsa devam edecektir. Eğer hem kayınvalide hem gelin karşı tarafın haklı olabileceği tarafları bulabilirse, birbirlerinin ne hissettiğini anlamaya çalışırlarsa, empati yapabilirse içtenlikle kendini karşı tarafın yerine koyabilirse, saygılı ve tolaranslı olabilirse yaşanan problemlere belli oranda çözüm üretilebilirler diye düşünüyorum.(Tecrübe konuşuyor.)
göksel
Aktif Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : 25 Mart 2008, 20:31:41 »

Gelin hep beraber farklı yapılardaki gelinlerle kaynanaların olası düşüncelerini inceleyelim:

1. Olasılık : Gelinini sorun eden bir kayınvalide neler düşünür ?
“Bu çocuğu ben doğurdum, onu büyütünceye kadar gözümü budaktan kıskanmadım. Onun için canımı veririm. Onun bana hep ihtiyacı var. Onu korumalıyım. Ona zarar verecekleri engellemeliyim. El kızı (gelin) oğlumu avucunun içine aldı. Oğlumu uyarmalıyım.
Oğlumun yakınında olmalıyım. Oğlum beni unutmasın.
Sahayı boş bırakmamalıyım.
Ben bu kadar zaman oğlum için çalıştım şimdi sıra oğlumda ve gelinimde onlar da beni mutlu etsinler ve benim arzularımı yerine getirsinler.
Hala kontrolün bende olduğunu göstermem gerek.
Oğlumun evi benim evimdir. Bu çocuk benim!!!”

-Alıntı-
« Son Düzenleme: 25 Mart 2008, 20:34:01 Gönderen: göksel » Logged
göksel
Aktif Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : 25 Mart 2008, 20:37:21 »

2. OLasılık: Gelinini sorun etmeyen bir kayınvalide ne düşünür?:
“Ben oğlumu çok seviyorum ve onun da mutlu olmasını, kendi yaşamını eşi ile birlikte sürdürmesini istiyorum.
Oğlum benim sahip olduğum bir mal değil, varlığından mutlu olduğum bir birey.
Artık kendi ayaklarının üzerinde durabiliyor dolayısı ile korunmaya, hele de eşinden korunmaya ihtiyacı yok.
Elbette ki eşi ile yaşamı paylaşırken problemleri olacaktır bu benim sorunum değildir. Onlar bu durumla baş edecekler ve kendi tecrübelerini kazanarak birlikte yaşamayı öğreneceklerdir. Ben araya asla girmeyeceğim.
Elbetteki eğer gelinimi de benim kızım olarak kabul edeceksem onunla samimi bir ilişki kurmaya gayret etmem gerekir.
Farklılıklarını hoş görüp oğlumun eşini değiştirme ve ailemize uydurma çabası göstermeyeceğim.
Benim ve oğlumun eşi arasında bir sorun var ise bunu gelinim ile çözeceğim, oğlumla değil. Bir ihtiyaçları olduğu zaman ben hep onlar için var olacağım ama bu onların yaşamlarına karışmak veya yönlendirmek anlamına gelmiyor.
Yadırgasam da onların ne çocuk büyütme şekillerine ne de yaşam tarzlarına karışma hakkını kendimde görmeyeceğim.
Kendimi önemsetmek adına onlara duygusal veya başka bir araçla (Para veya maddiyat) gibi baskılar ile onları satın almaya çalışmayacağım. Kısaca farklılıklarına saygı göstereceğim ve anlamaya çalışacağım, Kendi deneyimlerini yaşamalarına izin vereceğim.”

Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

Design by 7dana.com Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC